Mannen som skulle stelle hjemme

Det var en gang en mann som alltid var sur, irritert og gretten. Han var aldri fornøyd med noe av det kona gjorde i huset. En dag kom han hjem og var enda sintere enn vanlig. Kona hans visste råd og sa at dagen etter så kunne de bytte arbeid. Hun kunne ta jobben ute hos slåttekarene og så kunne han stelle hjemme. Det syntes den sure og gretne mannen var en kjempegod ide og neste morgen dro dermed kona til enga med ljåen på nakken. Der skulle hun slå gress hele dagen. Mannen, han skulle være hjemme og stelle huset.

Det aller første han ville gjøre var å kjerne smør. Men det er som vi vet tungt arbeid, så etter en stund ble han tørst og gikk ned i kjelleren for å tappe seg litt øl. Der nede hørte han at grisen hadde kommet seg inn i huset. Med øltappen i neven kom han seg opp trappa for å hindre at grisen fikk has på smøret. Men, han kom for sent for grisen stod og koste seg alt. Da ble han så sinna at han glemte øltønnen og satte etter grisen. Da han tok igjen dyret, sparket han det så det ble liggende. Da husket han brått på ølet og løp ned i kjelleren igjen. Det var for sent, for øltønnen var nå tom.

Han hentet mer fløte og ga seg igjen til å kjerne smør. Da han hadde holdt på en stund kom han til å tenke på kua, som verken hadde fått vått eller tørt. Mannen mente det ville være en lur ide å sende kua opp på taket, slik at den kunne gresse av det som var der. Huset lå i en bratt bakke og med en planke ville han nok få kua opp. Så var det kjernen da. Ungen hans krabbet rundt på gulvet og dermed bestemte han seg for at det lureste ville være å feste kjernen på ryggen. Så var det slik at han måtte gi kua vann først og da han tok bøtte og skulle hente vann fra brønnen, rant all fløten ned i nakken hans.

Nå var det egentlig ikke lenge til middag. Han bestemte seg for å koke grøt og hang en gryte med vann på peisen. Da fikk han den tanken at kua som gikk på taket kunne dette utfor og bryte nakken eller beina. Dermed ville han opp og binde den. Han bandt den ene enden av repet om halsen til kua og så slapp han tauet ned gjennom pipa. Vel nede, bandt han den andre enden om sitt eget lår. Grøten kokte og mannen rørte i gryta og mens han gjorde dette, falt kua utfor taket og dro mannen opp gjennom pipa. Der ble han sittende fast, mens den stakkars kua ble hengende og dingle mellom himmel og jord.

I mellomtiden hadde kona ventet så lenge på å bli ropt hjem til middag at hun ble lei av å vente. Hun gikk hjem for å se hva som foregikk. Da hun fikk se kua, skar hun den løs med ljåen sin og dermed falt mannen hennes tilbake ned gjennom pipa og da hun kom inn stod han så elegant med hodet i gryten med grøt.

Slik gikk det altså med mannen som skulle stelle hjemme.