Kari Trestakk

Kongen var blitt enkemann, men han hadde en datter som var både vakker og snill. Etter en tid giftet han seg med en enkedronning. Hun hadde også en datter, men denne var like stygg og slem som kongsdatteren var vakker og snill. En stund etter giftemålet måtte kongen ut i krig og dermed ble kongsdatteren utsatt for elendig behandling av både stemoren og søsteren. Mangelen på både mat og omsorg gjorde henne blek og maker, og i tillegg gråt hun nesten hele tiden.

Blant kongens dyr var det en flott blå okse og en dag da denne kom for å trøste kongsdatteren fortalte den at den hadde en spesiell duk i øret sitt. Når jenta brettet den ut ble den full av de fineste retter man kunne ønske seg. Dermed tok det ikke lang tid før jenta igjen så like nydelig ut som hun hadde gjort før. Dermed sendte dronningen en tjenestepike ut for å spionere på jenta, for å finne ut hvordan det hele hang sammen.

Det som skjedde nå var at kongen kom seirende hjem fra krigen og dermed la dronningen en slu plan. Hun lot som om hun var syk og betalte legen for å si at det eneste som kunne gjøre henne frisk var kjøtt fra den blå oksen. Da jenta fortalte oksen dette, overtalte han henne til å rømme sammen med ham. De reiste sammen gjennom mange land, helt til de kom til en skog der absolutt alt var laget av kobber. Stuten ba kongsdatteren om å ikke røre ved noe, for i denne skogen bodde det et troll med ikke mindre enn tre hoder.

Selv om jenta var så forsiktig som hun bare kunne, var skogen så tettvokst at hun endte opp med å rive av et blad. Oksen ba henne gjemme bladet, mens han forberedte seg til å sloss med trollet. Trollet og oksen sloss nesten hele dagen, men oksen vant til slutt. Jenta smurte ham inn med et smurningshorn som trollet hadde hengende i beltet sitt. Da det var gjort, kunne de reise videre og det gjorde de helt til de kom til en skog av sølv. Oksen hadde de samme formaningene til jenta her som i den forrige skogen, men skogen var så trang at hun likevel kom til å røre ved et blad som datt ned. Dermed måtte oksen sloss med et troll som hadde seks hoder. Slosskampen varte i tre dager og oksen var så utslitt og skadet etter kampen at jenta nok en gang måtte smøre ham inn med hornet som hang i beltet til trollet. Deretter reiste de av gårde igjen helt til de kom til en skog av gull. Formaningene fra oksen var de samme som sist, men da denne skogen var enda trangere enn de to foregående nyttet det lite hvor forsiktig jenta enn var og denne gangen var det et eple av gull som løsnet. Oksen måtte nå sloss med et troll med ni hoder og kampen varte i en hel uke. Oksen var utslitt etter seieren og kongsdatteren smurte ham på nytt inn med smurningshornet som trollet hadde i beltet.

Langt om lenge kom de til et slott. Oksen ba jenta om å gå til grisehuset og ta på seg trestakken som hun ville finne der. Så skulle hun gå til slottet og si at hun het Kari Trestakk. Deretter skulle hun skjære hodet av oksen, flå ham, rulle sammen huden og legge den under fjellveggen. Inni huden skulle hun legge kobberbladet, sølvbladet og gulleplet. Deretter fikk hun tjeneste på gården. Det bodde selvfølgelig en prins der og det gikk ikke bedre enn at han ikke ville vite av vesle Kari i den stygge trestakken, men hver søndag i kirken kom det en vakker jente som prinsen ble vilt forelsket i. Han kunne bare ikke finne ut hvem det var, for Kari fikk nemlig nye klær fra fjellet der oksen var. Til slutt løste prinsen gåten og fikk både Kari og kongeriket hennes med på kjøpet.