Gjete kongens harer

En gang i tiden, for lenge, lenge siden, var det en mann som hadde fire sønner. Den eldste arvet som seg hør og bør gården, men de tre yngste følte at de var for fine til å jobbe og derfor gikk de for det meste hjemme og bare dro seg.

Så gikk det slik at eldstemann av disse tre fikk høre at kongen trengte en gjeter til harene sine og denne jobben ville han gjerne ha. Dermed dro han av sted med det samme. Da han hadde godt et godt stykke og enda litt til kom han forbi en eldre dame som hadde satt nesen sin fast i en vedkubbe. Der hadde hun stått så lenge at hun hadde rukket å bli nesten utsultet. Men gutten ville ikke hjelpe uansett hvordan hun ba, han bare lo av synet og mente hun kunne stå der en stund til.

Så kom gutten til kongen og der ble han ansatt som gjeter på flekken. Lønna var god og han skulle også få mat, og kanskje kongens datter med på kjøpet. Men dersom han mistet noen av harene ville straffen bli hard. Da skulle det nemlig skjæres ikke mindre enn tre remmer inn i ryggen hans og etterpå måtte han i ormegården. Alt gikk bra med harene, helt til det ble kveld og de nærmet seg skogen. Da forsvant alle sammen og uansett hva gutten gjorde så nyttet det ikke. Borte var de. Da han kom tilbake til kongen, sto denne klar med kniven og skar remmene inn i ryggen på gjeteren, strødde salt og pepper i såret og kastet ham i ormegården.

Deretter prøvde neste mann seg, men det gikk ikke bedre med ham enn det hadde gjort med den første. Yngstemann ville også av gårde. Det spilte ingen rolle hva faren sa, gutten hadde bestemt seg og dro av gårde. Denne broren kom også forbi damen med nesa i vedstykket. Heldigvis slapp hun å stå slik lengre, for gutten var snill og ikke bare hjalp henne løs, men han delte også matpakken sin med henne. Da de var ferdig med å spise fikk gutten en gave av damen. Det var en pipe og når han blåste i den ene enden spredde alt han ville ha bort seg til alle kanter. Blåste han i den andre enden, kom alt tilbake igjen og skulle han rote bort pipa trengte han ikke gjøre annet enn å ønske seg den tilbake.

Gutten kom til kongen, fikk jobben og de samme løftene om belønning og straff som de to andre hadde fått. Gjeterjobben gikk bra og han brukte pipa til å holde harene samlet, slik at han kunne levere alle sammen til kongen da kvelden kom

Da han neste dag dro av gårde for å gjete harene, fulgte stuepiken etter for å se hvordan han gjorde jobben. Han viste henne pipen og hun ble så imponert at hun tilbød både penger og kyss for den. Hun fikk pipa, men da hun kom tilbake til kongen var pipa borte. Gutten hadde nemlig ønsket seg den tilbake og da kvelden kom kunne han igjen komme til kongen med alle harene samlet.

Neste dag var det prinsessen som fulgte etter gutten og fikk se hvordan pipa fungerte. Hun ville også gjerne kjøpe den, men ville også at gutten skulle si hvordan hun skulle få med seg pipa helt hjem. Gutten fikk både penger og kyss og enda prinsessen holdt godt i pipa hele veien hjem, var den borte da hun kom frem. Deretter var det dronningens tur og så til slutt kongen. Da det ikke gikk noe bedre med dem enn med de to første, ville kongen ta livet av gutten. Den eneste måten å redde livet på var å juge et bryggekar fullt og det gjorde gutten ved å fortelle historien om hvordan det hadde gått da alle kom for å kjøpe pipa av ham. Dermed så ikke kongen annen råd enn å la gutten gifte seg med datteren hans.